1888-1974
Trøndelags første valgte kvinne på Stortinget
Signe Swensson (H) var første kvinnelige stortingsrepresentant fra Trøndelag. Hun ble valgt i 1931 som en av to kvinner dette året. De andre 148 i Stortingssalen var menn.
Hun satt i to perioder (hver periode på 3 år) fram til 1936. Hun fikk først plass i helsekomiteen, siden i universitets- og fagskolekomiteen. Med både lærer- og legeutdanning i bagasjen var hun godt kvalifisert for begge komiteene. Hun markerte seg ellers sterkt i kvinnesaksspørsmål og argumenterte for at gifte kvinner burde delta i arbeidslivet på lik linje med menn. Hun ville også åpne kirken for kvinnelige prester, samt avskaffe loven som fratok norske kvinner deres statsborgerskap hvis de giftet seg med utenlandske menn, selv om paret bodde i Norge.
Signe Swensson, som vokste opp i et kjøpmannshjem i Kongens gate i Trondheim, tok mange utradisjonelle valg. I en periode jobbet hun som fiskerilege på Titran og Halten, senere i en tilsvarende stilling i Skrova i Lofoten. Etter krigen bestyrte hun blant annet en poliklinikk for veneriske sykdommer ved sykehuset i Trondheim. Hun hadde flere utenlandsopphold som student og deltok ellers ved flere internasjonale kongresser i kvinnesaksspørsmål.
Etter at hun forlot Stortinget i 1936, gikk det 33 år før Trøndelag fikk sin neste faste kvinne på tinget. Det var Liv Aasen (A) fra Trondheim og Sør-Trøndelag. Anna Rogstad (1854-1938) regnes ofte som første kvinne på Stortinget. Men da hun møtte 17. mars 1911, var det «bare» som vararepresentant (for Frisinnede Venstre). Anna Rogstad hadde også Trondheims-tilknytning. Hun bodde med familien sin i byen fra 1864 til 1877. Karen Platou (1879 – 1950) var første faste kvinne på Stortinget fra 1921. Hun representerte Høyre og ble valgt fra Oslo.
Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.
Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423