Venke Aarethun

1958-

Solidaritetsarbeider og tidligere leder av Palestinakomiteen

«Palestinernes beste venn» var tittelen over et alvorlig portrettbilde av Venche Aarethun i en avis i 2013. Egentlig burde hun ha jublet. Like før var hun overraskende utnevnt til «Æresborger av Palestina». Men Palestinas venner har sjelden hatt grunn til å glede seg særlig lenge over noe som helst. Og verre blir det for hvert år. Det vet solidaritetsarbeideren fra Lærdalsøyri og Trondheim alt om etter flere hundre besøk i landet.

NRKs reportasje fra massakrene i de palestinske flyktningeleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982 vekket den unge sykepleieren. Bildene av drepte barn, kvinner og menn – samt lyden av journalist Odd Karsten Tveits stemme, overveldet henne. Han snakket og spydde om hverandre. Der og da bestemte hun seg: Hun ville bidra til å bedre forholdene for palestinaflyktningene. Hun meldte seg inn i Palestinakomiteen, der hun senere var leder i 10 år.

Noen år senere var Aarethun selv fanget i et lignende inferno: I seks måneder var hun innesperret sammen med fem tusen flyktninger på et lite område av Shatila mens fiendtlige tanks truet fra alle kanter. Noen få og dårlig utstyrte helsearbeidere amputerte, sydde, bandasjerte, og tok imot nyfødte – og delte knøttsmå matrasjoner mens granatene eksploderte.

Israelske myndigheter misliker Aarethuns Palestina-engasjement samt nære vennskap med avdøde president Yassir Arafat og hans familie. Flere ganger er hun truet med våpen mot tinning eller nakke. Telefonen hennes overvåkes. Når venner ringer, hender det at israelsk politi svarer. Men også norske Israel-venner vet å vise sin avsky: «Jævla araber-fitte» er et mye brukt tilrop. Drapstrusler er også lagt i postkassen hennes.

I de siste årene har Israels grenser vært stengt for Aarethun. Derfor kommer hun seg ikke inn i de palestinske områdene der hun i mange år har deltatt i utdanningen av helsepersonell. Mer tid brukes derfor sammen med studentene i Libanon. I tillegg underviser hun på nett.

I Trondheim har Aarethun jobbet flere steder: Blant annet ved NTNU, ordførerens kontor, samt Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging. Hun har også engasjert seg i kulturutvekslingsprosjekter mellom Palestina og Norge. At Ramallah og Trondheim er vennskapsbyer, er i stor grad hennes fortjeneste. Innsatsen hennes er belønnet med flere priser, blant annet Trondheim kommunes kulturpris.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423