1941-
Hjernen bak kvinnekuppet 1971 i Trondheim
Lise Skjåk Bræk sørget for at mennene brått kom i mindretall i Bystyret i Trondheim i 1971. Hun inviterte kvinner fra alle partier til opplæring i kumuleringsregler. Resultatet av aksjonen sjokkerte og ble av flere karakterisert som rene skandalen.
Hun var leder for Kvinnesaksforeningen i byen og medlem av partiet Venstre, men sto ikke selv på valg. På samme tid engasjerte hun seg i Folkebevegelsen mot EEC (EU) og var eneste kvinne i det lokale styret. De manglende arbeidstakerrettighetene til kvinner i flere av EU-landene var skremmende.
Før Venstre-landsmøtet i 1973 ble hun bedt om å lede en komite som skulle vurdere nye regler for valg av medlemmer til offentlige råd og utvalg. Men hennes forslag til endring ble ikke godt mottatt av partiledelsen. Hun mente at alle offentlige utvalg skulle bestå av minst 40 prosent av hvert kjønn. Intens «lobbing» førte til at forslaget fikk flertall. Trolig kan vi takke Lise Skjåk Bræk for at 40-prosent-regelen ble vedtatt som norsk norm noen år senere.
På hennes initiativ startet også Kvinnesaksforeningen en leseverk-aksjon for å sjekke kjønnsrollemodellene elevene møtte i skolen. Selv tok hun for seg Thorbjørn Egners store leseverk. Funnene rystet. Bare tre kvinnetyper ble presenter: Mor, kjerring og prinsesse. Mennene i tekstene representerte et mye større mangfold. Lærere over hele landet inviterte henne til møter. De ville vite mer om funnene.
I dag er Lise Skjåk Bræk mest kjent som kunsthåndverker og designer av folkedraktinspirerte antrekk, samt for sine mange og fargerike utstillinger i inn- og utland. I tillegg har hun formgitt kirketekstiler samt arbeidstøy for en lang rekke selskap og bedrifter. Hun har også hatt oppdrag for den norske OL-troppen, for Lillehammer-OL og VM på ski i Trondheim. I 2016 fikk hun Trondheim kommunes kulturpris for sitt allsidige virke.
Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.
Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423