1970 -
Stjernekokk med egen matfilosofi
Hun har vært kjøkkensjef på Slottet og fått en stjerne fra Michelin, men Heidi Bjerkan mister ikke bakkekontakten av den grunn. Den tidligere eieren og driveren av restauranten Credo i Trondheim vet hvordan de beste råvarene blir til, hvor avhengig smakene er av god jord og dyrevelferd. Derfor har hun hatt tett kontakt med leverandørene og husdyrene deres.
Trolig var det på Garten, den vesle øya ytterst i Trondheimsfjorden, at interessen for matlaging startet. Fra tidlig barndom fulgte hun morfaren ut i båten når matfisken ble dratt om bord. Smaken av fersk torsk, smør og potet på flatbrød er fremdeles blant favorittene. Interessen for naboens melkekyr - og for tradisjonsmat - oppsto også der ute i havgapet.
Bjerkan vokste opp som enebarn på Ugla i Trondheim, men fra 8-årsalderen ble livet totalforandret. Moren døde brått etter få dagers sykdom. Sjokket og sorgen satt lenge i.
Etter 12 års skolegang forlot 18-åringen hjembyen og satte kursen mot Oslo og sommerjobb ved Østbanekafeen. Der fikk hun den første kontakten med kokkeyrket og la etter hvert veien videre til Oslo kokk- og stuertskole. Siden ble det jobberfaring fra cruiseskip, fra det velrennomerte kjøkkenet ved Claridges Hotel i London, fra Bølgen og Moi, Palace Grill og Kastanjen, før hun returnerte til hjembyen og ble medeier og driver av Credo fra 1998. Slik ble hun en kvinnelig pionér i byens ellers så mannsdominerte bransje. 15 år senere, etter et avbrekk på åtte år som kjøkkensjef ved Slottet, sto hun som eneeier av Credo
Etter at Credo flyttet fra Credoveita til en nyrenovert verkstedhall på Lilleby i 2017, der det også ble plass til bydelsrestauranten Jossa, har Heidi Bjerkans særpregede matfilosofi fått mye oppmerksomhet. Hun er opptatt av bærekraft på flere slags vis. Hun ønsker at råvareleverandørene skal tjene til livets opphold, at melkekyr og slaktedyr skal ha godt stell og at jorda blir tatt vel vare på. Nære venner omtaler henne som en litt for beskjeden, men uhyre arbeidsom idealist, en som vil forbedre verden gjennom maten hun lager. Innimellom fikk både Lademoen kirke og barnehagene i nærområdet retter fra Bjerkans kjøkken. Nevnes må også Bjerkans engasjement i mathall-suksessen Vippa på Vippetangen i Oslo.
Bjerkan har fått flere priser for sine gourmetkunster: I 2019 fikk Credo sin første stjerne fra Michelin, i 2015 ble innehaveren kåret til årets kjøkkensjef, Ingridprisen har hun også fått. Når denne teksten publiseres, er gourmetkokken på vei tilbake til hovedstaden og til nye mat- og restaurantprosjekter ved Nasjonalbiblioteket. Detaljer rundt denne satsningen er ennå ikke offentliggjort.
Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.
Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423