Anne B. Ragde

1957-

Prisbelønt forfatter med tydelige kvinneportretter

Hun skriver godt om det meste – og har mottatt en rekke priser. Bøkene hennes selges i svære opplag og oversettes til mange språk. Men Anne B. Ragde har også stor muntlig gjennomslagskraft: Latteren, humoren og ærligheten gjør henne til en naturlig hovedperson i de fleste forsamlinger.

Både i intervjuer og bøker har Ragde åpent fortalt om egen oppvekst i enkle kår på Eberg i Trondheim. Moren var alene om omsorgen for de to døtrene og nesten uten inntekter. Men søstrene lærte fort å stå på egne bein. Anne endte opp med hovedfag i amerikansk massemediakommunikasjon og graden cand.philol. samt jobb som universitetslektor ved NTNU.

Hun debuterte i 1986 med barneboka Hallo! – Her er Jo, tydelig inspirert av egen sønn med samme navn. Siden fulgte en rekke barne- og ungdomsbøker, noveller, humorbøker (blant annet. sammen med Unni Lindell) og romaner for voksne, også krim.

I ettertid blir trolig Arsenikktårnet (2001) stående som den store gjennombruddsromanen. Her bruker hun sterke historier fra morens danske familie blant annet om en arbeidsom blåfargemaler ved Kongelig Dansk Porcelænsfabrik. Men enda større oppmerksomhet fikk romanen «Berlinerpoplene» (2004) og de fem påfølgende romanene om menneskene og miljøet rundt gården Neshov på Byneset. Den sjette og siste kom i 2019. De første bøkene ble dramatisert og fremført ved Trøndelag Teater i to omganger, og adaptert til TV-serie på NRK med 2 x 4 episoder, med store seertall.

Ragde bruker mye tid på research før hun skriver. Både grisebønder, begravelsesbyråagenter og homofile vindusdekoratører blir troverdig skildret. Dybden i de kvinnelige karakterene gjør også inntrykk. Mange trekker fram «Torunn» fra Neshov-serien som sin favoritt. Vonde følelser rundt fenomener som avvisning, sorg, savn, svik, raseri og galskap er mesterlig skildret. Med romanene som strekker seg fra debuten med En tiger for en engel (1990), via gjennombruddet med Arsenikktårnet (2001), eldreomsorgskritikken og det forsonende morsportrettet i Jeg har et teppe i tusen farger (2014) til den siste, Muttra og meg (2022), gir Ragde en velkomponert og særprega framstilling av mor-datter-relasjoner.

Ragde har mottatt en rekke priser for bøkene sine, blant annet: Brageprisen, Trondheim kommunes kulturpris, Kulturdepartementets fagbokpris, Riksmålsforbundets litteraturpris, Bokhandlerprisen, Den norske leserprisen og Årets Trønder.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423