1897-1963
Kjent som grunnlegger av Ringve museum
Victoria Bachke er grunnleggeren av Ringve, Norges første musikkhistoriske museum, senere nasjonalmuseum for musikk og musikkinstrumenter.
Victoria, med etternavnet Rostin, vokste opp med åtte søsken i en russisk-jødisk familie i Moskva, og fikk sin utdanning bl.a. ved Moskva musikkonservatorium. Krig og sykdom førte til at Victoria og søsteren Valentine, som var operasanger, forlot landet i 1914. Høsten 1917 fikk søsteren en operarolle i Trondheim. Hun ble forelsket og giftet seg. Victoria kom etter og fant sin ektefelle, forretningsmannen Christian Anker Bachke, som eide Ringve gård. De giftet seg i 1920 og Victoria engasjerte seg for fullt i byens kulturliv både som sanger, arrangør og president i foreningen Alliance francaise.
Men krigen kom, og de tyske okkupantene ville rasere Ringve. Ekteparet gjorde hva de kunne for å berge gården, og lyktes. Dette førte til at de allerede i 1943 testamenterte hele gården til det norske folk som museum. Da ektefellen døde i 1946, gikk Victoria straks i gang med å realisere planene: Hun samlet instrumenter og gjenstander fra store deler av verden. I 1950 åpnet Tordenskioldmuseet og i 1952 det musikkhistoriske museet. Ifølge biograf Jorunn Dugstad var Victoria Bachke en visjonær museumsskaper som høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse. I 1962 ble hun belønnet med Kongens fortjenstmedalje i gull. Året etter fikk hun også oppleve sitt elskede Russland for første gang siden 1914, og møte to av sine søstre. Ingen ringere enn den sovjetiske regjeringen sto som vertskap for besøket.
Victoria Bachke var en karismatisk og fargerik person som det knytter seg mange fornøyelige historier til. Lite i disse anekdotene lar seg verifisere, men at hun gjorde sterkt inntrykk på alle som møtte henne, er det ingen tvil om.
Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.
Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423